Katılım sigortacılığı, katılımcıların kendileri ile diğer katılımcıların tazminat ve/veya birikim ödemelerine ilişkin taleplerinin karşılanmasını teminen, katılım finans ilkelerine uygun olarak faaliyet gösteren sigorta türüdür. Dayanışma, yardımlaşma ve risk paylaşımı gibi ilkelere dayanan katılım sigortacılığı, faiz, belirsizlik ve haksız kazanç gibi unsurları içermeyen İslami finans prensiplerine dayanan bir sigortacılık sistemini ifade etmektedir. İlgili mevzuat kapsamında faaliyetlerin yürütülmesini sağlamak amacıyla Danışma Komitesi’nce ilgili hükümler esas alınarak tespit edilen usul ve esaslar kapsamındaki sigortacılık faaliyetlerini ifade etmektedir.
Karşılıklı dayanışma temelinde olan katılım sigortacılığı sistemi, tüm faaliyetlerini İslami usul ve esaslara uygun şekilde yürütür. Bu nedenle iş süreci mümkün olduğunca açık ve şeffaf şekilde yürütülür. Tüm katılımcıların risk paylaşımı ve ortak garanti hususunda uzlaşmaları ve riske maruz kalan üyeye gerektiğinde yardım yapılacağı konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirilir. Bu sayede sistemdeki her bir üyenin zarara sebebiyet veren olayın beklenmeyen olumsuz sonuçlarına karşı, diğer tüm katılımcıların katkılarıyla korunması sağlanmaktadır.
Katılım sigortacılığı, yasal zorunlulukları bulunan ve bu kurallar çerçevesinde denetlenen belirli ilkelere bağlıdır. Katılım sigortacılığının esaslarını belirleyen genel ilkeler şöyledir: